Afvallen, waarom lukt het niet altijd

Waarom lukt dit bij de ene persoon heel makkelijk en waarom bij jou bijvoorbeeld niet? Dit kan meerdere oorzaken hebben.

Verstoring van hormonen door medicatie kan een reden zijn dat afvallen maar niet lukt. Moeilijk afvallen of zelfs een gewichtstoename zijn bijwerkingen die geassocieerd worden met bepaalde medicijnen.

Denk dan aan medicatie als:

  • Antidepressiva
  • Anticonceptiepil
  • Insuline-injecties
  • Andere diabetes medicijnen
  • Reumamiddelen
  • Schildkliermedicijnen

Ze verstoren allemaal op hun eigen manier de belangrijkste hormonen die invloed hebben op je lichaamsgewicht en vetmassa. Onderzoek toont aan dat bepaalde hormonen de eetlust sterk beïnvloeden en bepalen hoeveel lichaamsvet er wordt opgeslagen.

Hoe kom ik erachter waar de onbalans zit? Lees mijn artikel over de Zyto Balance scan hierover, deze geeft een vertaling van je lichaam. Tevens meer informatie over de inzet van oliën/producten onder aan dit artikel.

Hormonen die een belangrijke rol spelen bij vetopslag en vetverbranding zijn:

Insuline

Insuline is het belangrijkste ‘vetopslaghormoon’ in het lichaam. Het zorgt ervoor dat vetcellen vet opslaan en het voorkomt dat opgeslagen vet wordt afgebroken.Het verminderen van simpele koolhydraten en meer lichaamsbeweging zijn effectieve manieren om je insulineniveau te verlagen.

Leptine

Dit hormoon wordt geproduceerd in de vetcellen. Hoe meer lichaamsvet je bij je draagt, des te meer leptine wordt geproduceerd. Mensen die kampen met overgewicht hebben meestal zeer hoge leptine-spiegels.

  • Uit onderzoek blijkt dat het leptine niveau bij zwaarlijvige mensen tot wel 4 keer hoger is dan bij mensen met een normaal gewicht.

Ghreline

Ghreline staat ook wel bekend als het ‘hongerhormoon’. Wanneer je maag leeg is komt het hormoon ghreline vrij, dat een signaal zendt naar de hypothalamus dat je moet gaan eten.

Studies hebben aangetoond dat ghreline bij mensen met overgewicht slechts gedeeltelijk afneemt als ze hebben gegeten. Hierdoor krijgt de hypothalamus geen sterk signaal door dat er kan worden gestopt met eten, wat kan leiden tot overeten.

  • Door bij iedere maaltijd meer eiwitten te eten kan je het ghrelineniveau sterk doen verminderen en de verzadiging bevorderen.

Cortisol

Cortisol staat vooral bekend als het ‘stresshormoon’ omdat het vrijkomt wanneer je lichaam stress voelt. Net als andere hormonen is het van vitaal belang om te overleven. Maar een chronisch verhoogde cortisolwaarde kan leiden tot overeten en gewichtstoename.

  • Het volgen van een gebalanceerd dieet, het beheersen van stress en langer slapen zijn manieren om je cortisolproductie te normaliseren.

Oestrogeen

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon (mannen hebben ook oestrogenen). Wetenschappers hebben ontdekt dat zwaarlijvige vrouwen een hogere oestrogeengehalte hebben dan vrouwen met een normaal gewicht.

  • Het eten van meer vezels en kruisbloemige groenten (zoals broccoli of bloemkool) hebben een gunstig effect op de oestrogeenwaarden.

Op het moment dat het lichaam door bepaalde medicijnen niet meer het vermogen heeft om een hormonale disbalans zelf te corrigeren, dan kunnen er gewichtsproblemen ontstaan.

Bepaalde medicijnen kunnen gewichtsverlies een stuk moeilijker maken of zelfs gewichtstoename veroorzaken door een verstoring in de bovengenoemde hormonen.

En niet voor iedereen zijn deze bijwerkingen ernstig genoeg om de behandeling ervan te stoppen. Als je er toch over nadenkt om met de behandeling te stoppen, bespreek dit dan altijd eerst met de behandelend arts.

Hoe kan een olie helpen met afvallen? “Ik verloor 12 kilo in 5 maanden tijd”  

SLIQUE Olie:is een combinatie van Grapefruit, Tangerine, Lemon, Spearmint, Ocotea en stevia extract. Deze unieke mix bevordert een gezond gewicht. De ingrediënten werken samen om controle te krijgen over je hongergevoel en kunnen je helpen bij de spijsvertering. Ocotea helpt je om controle over je honger te krijgen en stabiliseert je bloedsuiker, terwijl stevia (een volledig natuurlijke zoetstof) zorgt voor een aangename smaak zonder dat het toegevoegde calorieën levert.

LEMON: Zorgt ervoor dat je lichaam gereinigd wordt van binnenuit. Heeft een licht ontgiftende werking. Geeft een boost aan je energielevel.

GRAPEFRUIT: Breekt je vetcellen sneller af. Reinigt je nieren. Heeft een licht ontgiftende werking. Stimuleert de stofwisseling. Goed voor het immuunsysteem. Urine afdrijvend. Kan cellulitis verminderen (smeren op de probleemzones).

CEL-LITE: Cel-Lite Magic Massage Oil is een combinatie van plantaardige ingrediënten, vitamine E en etherische oliën. Grapefruit helpt de textuur van de huid te behouden en jenever helpt de huid te ontgiften en reinigen. Je kan hier 2 keer daags mee smeren op de plaatsen waar je graag je sinaasappel huid kwijt wilt.

PEPPERMINT: Vermindert het hongergevoel. Is een goede olie om in te zetten bij spijsverteringsproblemen en geeft energie.

Ben je net zo enthousiast als mij en wil je hier meer over weten? Je krijgt er een protocol bij je hoe je deze producten kunt inzetten.

Stuur me gerust een berichtje voor meer informatie.