De kracht van Lemon olie

Hoe een glas citroenwater kan helpen om chronische ontstekingen te verdrijven
Stijve of pijnlijke gewrichten zijn regelmatig een eerste signaal van (reumatische) artritis of artrose. Vaak wordt gezegd dat dit slijtage is en dat het niet omkeerbaar is. Dit blijkt echter meestal niet de werkelijke oorzaak te zijn.

Vooral bij reumatische artritis is er sprake van chronische ontstekingen in het lichaam maar ook bij artrose is deze ontstekingscomponent aanwezig.

Chronische ontstekingen in het lichaam ontstaan onder andere door ongezonde voeding en voedingstekorten. Door je voeding te veranderen kan je ze dus tegenaan. Ophoping van urinezuur is een belangrijke oorzaak van chronische ontstekingen. En wat denk je: citroensap helpt om urinezuur uit gewrichten te verwijderen! Dat is je eerste winst.

1 flesje Lemon olie van 15 ml bevat de olie van 75 citroenen wat uit de schil gehaald word. Daarom ben je maar 1 tot 2 druppels nodig.

Citroen vermindert ook oxidatieve stress
Bij pijnlijke gewrichten speelt naast chronische ontstekingen ook oxidatieve stress een grote rol. Oxidatie ontstaat als reactie op zuurstof in de lucht. Een doorgesneden avocado krijgt binnen een uur bruine vlekjes. Dat is oxidatie. Oxidatie kan worden tegengaan met antioxidanten. Besprenkel de avocado met citroen en hij zal minder snel bruin worden.

Oxidatie kan worden tegengegaan met vrije-radicalenvangers ofwel antioxidanten.

Een citroen bevat veel vitamine C, dat bekend staat als een krachtige antioxidant. Hiermee worden dus de vrije radicalen verminderd. Dat is je tweede winst.

Het draagt bij aan hormoonbalans
Onze gezondheid wordt grotendeels bepaald door onze hormonen. Voor hormoonbalans is het nodig om het lichaam in de juiste zuur-baseverhouding te houden. Onze dagelijkse voeding met veel koolhydraten, zoetigheid en bewerkte voeding (waarin veel tarwe, soja en suiker verstopt zit) zorgt voor een lichaam dat eigenlijk te zuur is. Behalve dat onze hormonen hierdoor uit balans raken krijgen nu ook chronische ontstekingen een kans.

Een lichaam met een opeenhoping van zure afvalstoffen is ook een oorzaak van chronische ontstekingen.

Citroen is een van de meest basische voedingsmiddelen die er zijn. Basisch (of alkalisch) is de tegenhanger van zuur. Door iedere ochtend te beginnen met een groot glas water met citroen maak je je lichaam meer basisch. Dat is in verschillende opzichten gezonder voor je.

Citroensap helpt met verwijderen van afvalstoffen
Citroen ondersteunt je lever bij het verwijderen van afvalstoffen en toxische stoffen uit je lichaam, zoals bovengenoemde zure afvalstoffen. Het doet dit onder andere door de lever te stimuleren meer enzymen te produceren die zorgen voor ontgifting.

Deze afvalstoffen zitten ook in je maag en darmen. Een groot glas warm water met 1 of 2 druppels Lemon olie op de nuchtere maag spoelt de lege maag en darmen door en neemt afvalstoffen die zich daar bevinden mee. Je lever is vooral actief als je slaapt, waardoor het belangrijk is deze afvalstoffen ‘s morgens gelijk af te voeren.

Het kan hierdoor ook obstipatie tegengaan en je helpen bij een dagelijkse ontlasting.

Door het drinken van het water met Lemon olie wordt tevens je lymfevatenstelsel geactiveerd; dat enorme stelsel (200.000 km in ieders lichaam!) dat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen.

Het geeft energie doordat het hydrateert
We drinken vaak veel te weinig water. Drink elke dag 2 liter water.

Iedere topsporter weet dat zelfs een geringe mate van uitdroging zijn/haar prestaties aanzienlijk vermindert.

Water drinken is de makkelijkste manier om meer energie te krijgen, je hersenen volop te laten werken, je bloeddruk op het juiste niveau te houden , beter te slapen en stress tegen te gaan. Om maar wat positieve gevolgen hiervan te noemen. Vooral een glas water met een paar druppels Lemon olie op de lege maag, nadat je 8 uur niets gedronken hebt, kan een groot verschil maken in hoe je je die dag voelt.

Heb je een te hoge bloeddruk? Drink eens enkele dagen 2 liter water verspreid over de dag en meet het dan nog eens.

Het is goed voor je algehele spijsvertering
De dag starten met een glas lauw water met Lemon olie heeft nog meer voordelen voor je spijsvertering. Mensen met maagzuurproblemen hebben vaak te weinig maagzuur, niet te veel.

Citroenzuur ondersteunt de maag bij de productie van maagzuur en helpt hiermee het hele spijsverteringskanaal verderop. Hierdoor kunnen buikpijn en krampen mogelijk worden voorkomen.

Citroen heeft antibacteriële eigenschappen
Bij griep en verkoudheid adviseerden onze oma’s ons al om extra vitamine C te nemen. Een goed advies, want citroenen werken dankzij hun hoge dosis vitamine C goed tegen bacteriële en zelfs virale ontstekingen. Bij een opkomende griep of verkoudheid is het dus aan te raden citroensap te drinken.

Maar ook urineweginfecties, waar veel vrouwen regelmatig last van hebben, kunnen worden voorkomen door zo’n dagelijks glas citroensap. Citroensap werkt namelijk urine-afdrijvend, waardoor bacteriegroei hier ook wordt tegengegaan.

Last van een slechte adem? Ook dat zijn bacteriën! Drink citroenwater in de ochtend, dat scheelt een slok op een borrel!

Wil jij een mooiere huid, minder rimpels en beter humeur?
Dat voeding een grote rol speelt bij hoe we eruit zien wisten we allang. Vitamine C in citroen promoot de productie van collageen, wat weer zorgt voor een mooiere huid en minder rimpels.

Een studie onder 4000 vrouwen tussen de 40 en 74 liet zien dat een hogere inname van vitamine C zorgde voor een mooiere huid en minder rimpels.

Tot slot is uit een onderzoek gebleken dat alleen al de lucht van citroen een positief effect had op het humeur van de proefpersonen. Het gevoel van stress nam af en hun stemming nam toe. Ben je dus gestrest dan kan het aroma van de Lemon olie je humeur een opkikker geven.

Doe het in drie stappen
Even een paar aanvullende adviezen, hoe makkelijk het ook lijkt. Gedurende de nacht hopen zich veel bacteriën op in je mond. Het is dus verstandig eerst je mond te spoelen met water en dit uit te spugen of even je tanden te poetsen.

Verwarm vervolgens een grote mok water en laat dit afkoelen tot lichaamstemperatuur. Voeg 1 tot 2 druppels Lemon olie toe aan het warme water en drink dit in in kleine slokjes in één keer op voordat je gaat ontbijten.

Tap nooit heet water rechtstreeks uit de kraan, heet water neemt vuile deeltjes uit de leidingen mee

Ben je niet gewend aan het drinken van water op je nuchtere maag, dan kan je hier een beetje misselijk van worden. Begin met kleine hoeveelheden en bouw het langzaam op naarmate je lichaam zich aanpast.