Desinfecterende handgel maken

Een desinfecterende handgel is makkelijk zelf te maken en eigenlijk mag die niet ontbreken in je huishouden en in je tas of jaszak.

Je handen zijn een grote bron van bacteriën. Ze raken van alles aan, van je toetsenbord tot deurklinken en van je telefoon tot trapleuningen.

Het is daarom belangrijk dat je je handen geregeld wast, maar omdat je meestal niet ieder half uur naar een wastafel kunt lopen om je handen te wassen, kan je ook gebruik maken van een desinfecterende gel.

Maar aan desinfecterende handgel die je in de winkel kunt kopen zit een nadeel. Deze producten bevatten meestal de stof triclosan. Triclosan is een krachtige antibacteriële en schimmelwerende chemische stof en wordt geassocieerd met de ontwikkeling van allergieën bij kinderen.  Triclosan kan de bacteriële flora veranderen op de huid, in de mond en in de darmen.

Dus nog een goede reden om je desinfecterende gel zelf te maken en moeilijk is het niet.

Wat heb je nodig voor je desinfecterende handgel

  • 100 ml aloë vera gel
  • 1 eetlepel (15ml) plantaardige glycerine
  • 1 eetlepel (15 ml) alcohol of wodka
  • 30 druppels tea tree of thieves olie
  • 10 druppels lavendel olie
  • 3 gram xanthaangum
  • Evt. als extra verzorging 30 druppels vitamine E

Gebruiksaanwijzing

Doe alle ingrediënten in een glazen maatbeker en roer goed door zodat alles goed vermengd wordt. Het beste gaat dit met een staafmixer.

Afhankelijk van de aloë vera gel die je gebruikt kan je desinfecterende handgel nog erg vloeibaar zijn. Dan kan je nog wat xanthaan gum toevoegen om er meer een echte gel van te maken. Begin met nog een mespuntje xanthaan gum en roer dit goed door (bij voorkeur met een staafmixer om klontjes te voorkomen. Laat het dan even een paar minuten staan want het duurt even voordat de xanthaangum volledig werkzaam is. Als het dan nog niet dik genoeg is kan je nog een beetje xanthaan gum toevoegen en weer goed mengen.

Giet dan alles in een lege zeepdispenser en vanuit deze zeepdispenser kan je een klein kunststof flesje (bijv. oude lege flesjes van een handgel) vullen om mee te nemen voor onderweg.

En de zeepdispenser met de overige handgel gebruik je thuis.