Goji bessen

Wat zijn goji bessen?

De uit Azië afkomstige goji bes wordt al meer dan 2.000 jaar gebruikt als medicijn vanwege zijn geneeskrachtige werking. In de traditionele Chinese geneeskunde worden goji bessen voor allerlei toepassingen gebruikt.

Er gaan zelfs mythes de ronde over monniken in het Himalayagebergte die thee dronken van goji bessen om beter te kunnen mediteren en hun levensduur te verlengen

De bijzondere bes dankt zijn naam aan de Chinese benaming ‘gouqi’. Goji bessen worden ook wel wolfsbessen genoemd vanwege de lyciumplant waar zij aan groeien. ‘Lycium’ is namelijk afgeleid van het Griekse ‘lycos’, dat wolf betekent.

De goji bes groeit aan de lycium barbarum-struik, die zo’n drie meter hoog wordt. Niet alleen de besjes, maar ook de bast, stam, bladeren en wortels worden gebruikt om medicijnen van te maken.

De struik groeit in Azië en dan met name in China, maar ook in Korea, Japan en Vietnam. De goji bessen zelf zijn maximaal 2 centimeter lang, zijn langwerpig van vorm en hebben een donkerrode tot oranje kleur

7 voordelen van goji bessen

goji bessen

Deze kleine besjes zijn verrassend krachtig wat betreft hun voedingswaarde. Goji bessen bevatten weinig calorieën en veel antioxidanten. Ze zijn rijk aan aminozuren; ze bevatten er wel 18, waarvan 11 zogenaamde essentiële aminozuren. Deze kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten dus uit voeding worden gehaald.

Goji bessen bevatten tevens ijzer, vezels, fructose en 21 soorten mineralen. Zo klein als ze zijn hebben ze dan ook een explosie aan voedingsstoffen in zich. Hierdoor hebben ze verschillende goede uitwerkingen op de gezondheid.

Zo bevatten goji bessen ruim 500 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Ook bevatten ze meer bètacaroteen dan wortels en zijn ze rijker aan ijzer dan bijvoorbeeld spinazie. Het is uniek voor fruit om zoveel verschillende voedingsstoffen in zich te hebben.

Omdat ze zo klein zijn kun je al deze belangrijke stoffen heel gemakkelijk in één keer binnenkrijgen, terwijl je daar bij andere fruitsoorten veel meer van moet eten.

De combinatie van deze voedingsstoffen zorgt ervoor dat dit besje als superfood wordt gezien. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van de goji bes:

Geweldige beschermer tegen vrije radicalen: Als de vrije radicalen in je lichaam niet worden gestopt, kunnen ze schade toebrengen aan je weefsels en ziektes veroorzaken. De voedingsstoffen in goji bessen helpen je bij het afbreken en afvoeren van vrije radicalen

Verhoogt het afweersysteem en vermindert tumoren: De antioxidanten in goji bessen helpen je om je immuunsysteem te versterken en gaan ontstekingen tegen. Net als andere bessen bevatten goji bessen veel vitamine C en A. Deze antioxidanten zijn belangrijk bij het tegengaan van onschuldige kwalen waar je veel last van kunt hebben, zoals verkoudheid, maar gaan ook ernstige aandoeningen als kanker tegen.

Een onderzoek van het Chinese Journal of Oncology liet zien dat deelnemers beter op hun behandeling tegen kanker reageerden bij het gebruik van goji bessen

De antioxidanten (zoals caroteen en vitamine C) werken samen en hebben een krachtige werking, waardoor ze erom bekend staan de groei van tumoren in te perken.

Zorgt voor een mooie en gezonde huid: Het bètacaroteen in goji bessen zorgt voor een gezonde en stralende huid. Verschillende onderzoeken tonen namelijk aan dat de antioxidanten in de goji bes bijdragen aan de kwaliteit van de huid. Daarnaast bieden ze bescherming tegen verkleuring en beschadiging door UV-straling

Biedt bescherming tegen diabetes en overgewicht: Goji bessen zorgen voor een gelijkmatige afgifte van glucose in de bloedbaan, wat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Dit is onder andere gunstig voor diabetespatiënten.

Ook niet onbelangrijk is de invloed die een stabiele bloedsuikerspiegel heeft op je gewicht. Hierdoor zal je minder snel naar tussendoortjes grijpen. Het zorgt voor een verzadigd gevoel en je lichaam zal niet meteen om snelle suikers, oftewel snoep, koek of chocolade, vragen.

Goed voor je ogen: Ook de ogen hebben baat bij de grote hoeveelheid antioxidanten in goji bessen. Deze antioxidanten beschermen je ogen tegen aandoeningen die ontstaan door veroudering, zoals staar. Met name zeaxanthine gaat schade door UV-licht of schade door vrije radicalen tegen.

Ondersteunt de leverfunctie: De lever is een krachtig orgaan dat het lichaam helpt zich te ontdoen van vrije radicalen en andere afvalstoffen. Doordat de lever hier constant mee bezig is, kan deze overbelast raken. Het extract van de goji bes wordt in de Chinese geneeskunde dan ook toegepast in ontgiftingskuren. Dit is vaak in combinatie met kruiden die het reinigingsproces ondersteunen.

Draagt bij aan een betere gemoedstoestand: Goji bessen werken stressverminderend en verbeteren de nachtrust. Mensen die meewerkten aan een onderzoek waarin goji bessen de hoofdrol speelden, meldden hierna dat zij fitter waren bij het wakker worden. Er werden ook positieve neurologische en psychologische effecten waargenomen.

Het consumeren van goji bessen gaf de deelnemers van het onderzoek meer energie en zorgde voor een verbetering van de spijsvertering. Dit alles zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en je dus goed voelt.

Verhoogt de vruchtbaarheid: De voedingsstoffen in goji bessen verhogen de hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit ervan. Bij vrouwen zijn positieve effecten waargenomen bij problemen met de eierstokken en de ovulatie