Koken met essentiële oliën

Er zijn eigenlijk drie verschillende productcategorieën wanneer het gaat om koken met essentiële olie: de essentiële olie zelf, de hydrolaten en de essences met elk hun eigen productie, karaktereigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

Zowel hydrolaten als essentiële oliën zijn afkomstig van stoomdestillatie. Simpel gezegd wordt hierbij de plant of het kruid verhit door stoom. Door de verhitting verdampt het vocht en de essentiële oliën uit de plant of het kruid. Bij de afkoeling slaat deze damp neer en verkrijgt men essentiële olie die bovenop een waterachtige substantie drijft die men het hydrolaat noemt.

Essences zijn niet afkomstig van destillatie maar het resultaat van koude persing van de schil, wat eveneens resulteert in een olieachtige substantie. De essentiële olie van citrusvruchten wordt verkregen door het persen van de schil en dit zijn dus eigenlijk essences.

Essentiële oliën kunnen je weerstand ondersteunen en bijvoorbeeld citrus oliën helpen het lichaam bij het ontgiften. Ook hydrolaten hebben vele gezondheidsvoordelen en geven een heerlijke verrassende smaak aan je gerechten. Het heeft dus zeker voordelen om essentiële oliën in je menu op te nemen.

Geef gerechten meer smaak met essentiële olie! Dacht je dat essentiële oliën alleen geschikt zijn voor gebruik op de huid of voor in de diffuser?

Met de Vitality-oliën van Young Living zet je in een mum van tijd heerlijke gerechten op tafel!

Verschil Vitality lijn en de “gewone” essentiële olie? Heb je je ooit afgevraagd wat een Vitality essentiële olie is en wat het verschil is met de “gewone” etherische olie? Nou, het antwoord is super simpel! De Vitality-lijn van Young Living is gemaakt zodat je intern kunt genieten van de voordelen van etherische oliën. Deze collectie oliën heeft witte labels en is specifiek gelabeld voor dieet- of intern gebruik, terwijl de “gewone” essentiële oliën zijn gelabeld voor actueel / aromatisch gebruik.

De etherische olie in beide flessen is exact dezelfde pure etherische olie – het etiket en het aanbevolen gebruik zijn de enige verschillen!Bijkomend voordeel is dat deze categorie in NL onder de voedsel en waren autoriteiten valt en daarom maar 9% BTW word gehanteerd op de prijzen i.p.v. 21%.Young Living Vitality-oliën zijn niet-GMO-project geverifieerd.

Om deze certificering te ontvangen, hebben alle Vitality-oliën verificatie, audit en testen van derden doorstaan. Dit onderscheid is nog een ander voorbeeld van de kwaliteitsverbintenis van Young Living Seed to Seal.Vitality-oliën zijn het juiste product om te gebruiken bij het delen van interne nuttigingen en kookrecepten met anderen.

De Vitality-lijn biedt meer dan 25 essentiële oliën die je kunt gebruiken bij het koken, om je favoriete dranken op smaak te brengen of zelfs om je eigen vegetarische capsules te maken. Essentiële oliën zijn een geweldige manier om jezelf gezond te houden! – Lemon Vitality heeft antioxiderende eigenschappen en biedt ondersteuning voor het immuunsysteem en de bloedsomloop. – Thieves Vitality ondersteunt een gezond immuunsysteem. – Peppermint Vitality ondersteunt een normale spijsvertering. – Lavender Vitality bevordert een goede nachtrust en een gevoel van kalmte en bestrijdt af en toe nerveuze spanning.

Recepten:

Borrelen met Thyme vitality en Oregano vitality

  • Maak een heerlijke dip met olijfolie en zeezout, wat ben je daarvoor nodig:
    • 50 ml olijfolie
    • 2 druppels Thyme vitality
    • 2 druppels Oregano vitality
    • 1 tl grof zeezout
    • Vers gemalen peper
    • Eventueel wat kaas voor er overheen
  • Doe de olijfolie in een bakje, voeg de vitality oliën toe, zout en peper toe en serveer het zo naast het brood. De kaas is optioneel, en kan je over het broodje heen strooien.
  • Serveer de dips met een lekker robuust brood, dat je warm op tafel zet!

Wraps met gerookte zalm

  • Met wraps kan je eindeloos variëren, warm of koud zijn ze ideaal voor een makkelijke maaltijd of een heerlijke lunch. Deel je ervaringen!
  • Ingrediënten:
    • 4 wraps (kant en klaar of zelfgemaakt)
    • 100 gr. gerookte zalm in dunne plakken
    • 4 el. Roomkaas of crème fraiche
    • 75 gr. ijsbergsla
    • bieslook
    • olijfolie
    • peper en zout
    • 1 druppel Dill vitality
  • Doe de roomkaas in een bakje en doe daar wat fijngesneden bieslook, 1 druppel Dill vitality, wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie bij. Roer even door elkaar met een lepel en besmeer dan vier wraps lekker dik met het roomkaasmengsel. Strooi ook op iedere wrap wat rucola of eventueel een andere sla, veldsla is bijvoorbeeld ook erg lekker door de wat nootachtige smaak.
  • Snij de gerookte zalm in reepjes. Leg de stukjes gerookte zalm over de rucola en snipper er dan wat versgeraspte Parmezaanse kaassnippers over. Nog even bestrooien met een beetje peper en zout en een paar druppeltjes olijfolie. Hierna rol je de wraps strak op en zijn ze in principe klaar.
  • Nog lekkerder wordt het als je iedere wrap na het oprollen nog even in vershoudfolie wikkelt en deze een half uurtje in je koelkast ligt. Hierdoor wordt de (inmiddels zacht geworden) roomkaas weer wat harder en stijft de wrap een beetje op. Zo is je wrap wat makkelijker te snijden en valt deze niet zo snel uit elkaar.