Multigreens en het stofje choline

Choline is een relatief onbekende, maar essentiële voedingsstof voor de mens. Hoewel choline gemaakt wordt in de lever, is deze aanmaak normaal gesproken niet voldoende om in de lichamelijke behoefte te voorzien. Daarom is opname uit de voeding in veel gevallen essentieel.

Choline is naast bijenpollen en gerstgras het hoofdbestandsdeel van de Multigreens van Young Living. De formule is ontworpen om niet alleen de vitaliteit te stimuleren maar ook om te fungeren als duurzame bron van energie. Bijenpollen bevatten grote hoeveelheden proteïnen en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Gerstgras is een krachtige, zuiverende antioxidant. Spirulina bevordert de energie en het metabolisme wordt gestimuleerd. De essentiële oliën rozemarijn, limoen en melissa helpen bij de opname van deze voedingsstoffen.

Choline is belangrijk voor goede lever-, spier- en hersenfuncties, evenals voor lipidenmetabolisme en samenstelling en herstel van cellulaire membranen. Fosfatidylcholine is ook belangrijk voor een normaal vetstofwisseling en afvoer van vetten uit de lever. Verder is choline betrokken bij de synthese van de neurotransmitter acetylcholine, die essentieel is voor hersen- en zenuwfuncties als geheugen, spiercontrole en stemming.

Daarnaast is choline nodig voor de synthese van betaïne, een belangrijke osmoliet in de nierglomerulus en betrokken bij reabsorptie van water uit de nierbuis. Ook is betaïne belangrijk als leverancier van methylgroepen voor methyleringsreacties, zoals epigenetische regulatie van DNA.

Als er te weinig choline uit voeding wordt gehaald, kan het belangrijk worden om extra choline in te nemen via voedingssupplementen. Dat geldt met name voor ouderen en zwangere vrouwen die mogelijk meer choline nodig hebben. Choline is belangrijk voor de normale ontwikkeling van de foetus. Nadelige gezondheidsuitkomsten die zich tijdens de levenscyclus kunnen voordoen bij een tekort aan choline zijn geboorteafwijkingen, neurologische afwijkingen en cognitieve veranderingen, leververvetting en cardiovasculaire aandoeningen. Voor een uitgebreide toelichting en referenties, zie verderop in deze monografie.

Werkingsmechanisme en functie


Choline is een essentiële voedingsstof voor goede lever-, spier- en hersenfuncties, evenals voor lipidenmetabolisme en samenstelling en herstel van cellulaire membranen. Choline is ook belangrijk voor de normale ontwikkeling van de foetus.

Centraal en perifeer zenuwstelsel

Acetylcholine functioneert als een neurotransmitter in zowel het centrale zenuwstelsel (CZS) als het perifere zenuwstelsel (PZS).

De choline-inname en cholinebehoefte van mensen varieert sterk en waarschijnlijk krijgen veel mensen minder choline binnen dan ze nodig hebben.

 Leeftijd Mannen en vrouwen

 7-11 maanden 160

 1-3 jaar 140

 4-6 jaar 170

 7-10 jaar 250

 11-14 jaar 340

 15-17 jaar 400

 Volwassenen 400

 Zwangerschap 480

 Lactatie 520

Adequate inname (mg/dag) van choline (EFSA, 2016)