Natuurlijke deodorant

We gebruiken het allemaal en soms nemen onze oksels het gewoon niet in dank af: deodorant. We sprayen, rollen, spuiten, poederen of smeren deodorant meerdere keren per dag onder onze oksels. Het is een goedje dat ons heerlijk fris laat ruiken en ons laat werken zonder liters zweet te produceren. Met een deodorant voelen we ons zelfverzekerder en hoeven we niet continu onze t-shirts te vervangen. Maar vaak geeft deodorant ook irritatie: veel deo’s gebruiken alcohol, drijfgas, parabenen, synthetische parfums en aluminium chloorhydraat als werkzame bestanddelen en dat is iets wat de oksels maar mondjesmaat toestaan; het resultaat is een branderig gevoel, rode oksels, gele vlekken in je kleren en jeuk en schilfers. Oh; en we blijven ervan zweten. Nee, dan liever een natuurlijke deodorant zonder troep.

Young Living heeft verschillende deodorant ontwikkeld met heerlijke geuren, vind ze in de webshop door op de afbeelding te klikken

Wanneer deodorant voor je kind?

En dan is er ineens die dag; je zoontje of dochtertje komt terug van sporten of van school en dan ruik je de zweetlucht. Als je kind in de puberteit komt, een puberteit met al die grillen van puistjes en haargroei, komt ook de onherroepelijke zweetgeur. Je kunt dan het beste vanaf het begin al starten met een natuurlijke deodorant, zodat de oksels niet verstopt raken en zodoende nóg meer zweet gaan veroorzaken. Met een natuurlijke deodorant schakel je dus de bacteriën uit die de vervelende geur veroorzaken, zonder de normale zweetproductie te verstoren. Hierdoor hoeft er niet nóg meer zweet te worden aangemaakt en kan je kind dus onverstoord spelen, rennen en sporten – en gewoon zweten zonder de zweetproductie te blokkeren. Met een natuurlijke deodorant voor je kind kun je je kind, kind laten zijn én heerlijk laten ruiken. En dat is een win-winsituatie, toch?

Nog meer weten over zweet, lees dan hier verder: wat is zweet eigenlijk en hoe komen we toch aan die sterke zweetgeur onder de oksels?

Duik mee in de wereld van deodorant.  

We zweten wat af; misschien is het tijd voor een natuurlijke deodorant? Wat er ook gebeurt; zweten doen we allemaal. Helaas, het is waar. Of we nu willen of niet. Gelukkig is de een meer gezegend met een neutrale zweetgeur, terwijl een ander al bij het minste of geringste een onaangename geur verspreidt. Dat ligt niet aan onszelf, maar aan onze aprociene zweetklieren. deze zweetklieren vind je bij je oksels, de schaamstreek en tepels.

Deze aprociene zweetklieren liggen dieper in de huid dan andere zweetklieren (de ecriene zweetklieren, die voornamelijk vocht uitgescheiden) en geven een kleinere hoeveelheid vocht, aangezien deze vooral vetten uitscheiden, zoals vetzuren en cholesterol.
Ondanks dat de apocriene zweetklieren maar op een paar gebieden te vinden zijn, zijn ze toch in groten getale aanwezig: in elke oksel zitten er al zo’n 50.000. En alsof het nog niet genoeg is; je zweetklieren produceren zo’n liter zweet per dag. Dat zijn zo’n drie volle emmers per maand! Maar zweet is belangrijk: het houdt ons op de juiste temperatuur en werkt als een ingebouwde airconditioner. 


Als je zweet zich verdeelt over je lichaam, komt ook de natuurlijke bacterieflora in actie. Het zweet dat de apocriene zweetklieren uitscheiden over je lichaam is hoog in proteïnen die bacteriën op je lichaam makkelijk af kan breken. Echter, als dat gebeurt, gaat je zweet ruiken. Dat komt vooral door trans-3-methyl-2-hexeenzuur (we vergeven het je als je dit meteen weer vergeet). Dit zuur stinkt en geeft de vervelende en typerende zweetgeur af. En alsof dat nog niet irritant genoeg is, bevat je okselgebied (en dat van de schaamstreek) ook duizenden kleine haartjes die het zuur vasthouden en zodoende meer en meer van de geur gaan verspreiden. Het resultaat? Een vervelende geur en stinkende oksels, die niet alleen lichamelijk irritant is, maar ook geestelijk voor schaamte en angst kan zorgen.