Onze huid en de zon

Waaruit bestaat zonlicht?

Iedereen kent de regenboog die ontstaat wanneer de zon doorkomt op een regenachtige dag. Aan de hand van de regenboog wordt duidelijk dat zonlicht niet wit is, maar is opgebouwd uit verschillende kleuren licht in de volgorde blauw, groen, geel, oranje en rood. Meer kleuren dan in de regenboog bestaan er in ons heelal niet. Alle andere kleuren die we waarnemen, zijn mengsels van deze vijf kleuren die het zichtbare deel van de regenboog vormen. De regenboog is echter breder dan wij met het oog kunnen waarnemen. Aan de blauwe kant van de boog bevindt zich nog de ultraviolette straling en aan de rode kant de infrarode straling. Deze beide stralingssoortcn zijn de onzichtbare delen van de regenboog. Ongeveer vijftig procent van de zonnestraling bestaat uit infrarood, vijfenveertig procent uit zichtbaar licht en vijf procent uit ultraviolette straling.

Ultraviolette straling

De straling die in het dagelijks leven de meest directe gevolgen heeft, is de ultraviolette straling. Ultraviolette straling is evenals de infrarode straling niet zichtbaar voor het menselijk oog. Infrarode straling kun je wel voelen: het is de warmte die je voelt wanneer je je lichaam aan de zon blootstelt. Ook andere warmtebronnen zoals een open haard of straalkachel zenden infrarode straling uit. Ultraviolette straling kun je noch zien, noch voelen. Dit maakt deze stralingssoort zo verraderlijk. Pas een dag nadat je te veel ultraviolette straling hebt gehad, zie en voel je de gevolgen. De huid wordt dan rood en voelt branderig aan, een verschijnsel dat we kennen als zonnebrand.

Bruin worden

Voor veel mensen met een blanke huid is een gebruinde huid nog altijd een schoonheidsideaal. UV stralen stimuleren immers de pigmentaanmaak in de huid. Zij willen niet “bleek” of als een “melkfles” eruitzien en stellen regelmatig hun huid onbeschermd bloot aan de zon. Een gebruinde huid heeft echter ook haar schaduwkanten. De gebruinde huid veroudert sneller en heeft later meer kans op het ontwikkelen van huidkankers.

Huidkanker
De zonbeschadigde huid loopt kans om huidkanker te ontwikkelen

Negatieve effecten van UV-stralen

Verbranden

Wie te lang onbeschermd onder de zon verblijft loopt kans op zon verbranding op. De verbranding kan variëren van milde roodheid tot ernstige blaarvorming en later littekenvorming. Wie te vaak in zijn of haar leven is verbrand loopt later kans op het krijgen van huidkanker

Zonnebrand
Wie onbeschermd in de zon zit gaat verbranden

Om onze huid te beschermen zetten wij de Mineral Sunscreen in met SPF 50 (factor 50)….

Zijn we onverhoopt toch een plekje vergeten in te smeren dan zetten we de Lavendel en Peppermint om te verkoelen en de brand uit de huid te laten trekken. Je kan dit ook in een kant en klare spray gebruiken, de Lavaderm