Paasrecepten met toevoeging van de oliën

Paasbroodjes met Lemon olieDeze zoete, fruitige broodjes zijn het perfecte warme ontbijt op paaszondag.

Ingrediënten

  • 500 g broodmeel (wit, spelt)
  • 7 g snelwerkende gist
  • 50 g lichte basterdsuiker
  • Anderhalve theelepel kaneel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels zeezout
  • Zesde deel van een citroen
  • 100 g bevroren zwarte bessen
  • 2 druppels Lemon olie
  • Melk 10 ml
  • 50 g bloem
  • 1 eetlepel ahornsiroop

Instructies

1. Meng het broodmeel, de gist, suiker, kaneel, olie, het zeezout en 350 milliliter warm water in een kom. Gebruik eerst een lepel, daarna de handen. Voeg het zesde deel citroen en de Lemon druppels toe en kneed ongeveer tien minuten, totdat het deeg niet meer plakt. Vorm een bal, leg in de kom en bedek. Laat een uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is.

2. Sla de lucht uit het deeg en vouw de bevroren bosbessen zachtjes in het deeg. Strooi bloem op het werkblad en verdeel het deeg in acht broodjes. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en laat ze op een warme plek één uur rijzen.

3. Verwarm de oven voor op 220°C en bestrijk de broodjes met melk. Meng het bloem met water om een pasta te maken, doe in een spuitzak en teken kruisen op de broodjes. Bak in 25 tot 30 minuten gaar of totdat ze goudbruin zijn.

Bestrijk de warme broodjes met de ahornsiroop. Geniet ervan!

Klassieke paascake recept!

Deze traditionele cake zal er ongetwijfeld prachtig uitzien op paasochtend. Versier met marsepein of eetbare lentebloemen voor een moderne draai aan dit klassieke recept.

Ingrediënten

  • 250 g gedroogd fruit (rozijnen, krenten, rozijnen en gekonfijte gemengde citrusschil)
  • 3 druppels Orange olie
  • 500 g marsepein
  • 250 g zachte boter
  • 200 g lichtbruine suiker
  • 4 eieren, plus 1 ei voor het glazuur
  • 175 g bloem
  • 100 g gemalen amandelen
  • 1 theelepels bakpoeder
  • Zesde van een citroen
  • Zesde van een sinaasappel
  • 2 theelepels gemengde kruiden
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 g gehalveerde glacékersen
  • 3 eetlepels abrikozenjam

Instructies

  1. Doe het gedroogde fruit in een kom. Voeg Orange, zesde van een sinaasappel en vijf eetlepels water toe. Bedek en zet twee minuten in de magnetron. Zet aan de kant om volledig af te laten koelen. Je kunt het fruit ook in een pan verwarmen. Roer af en toe totdat het water opgenomen is. Zet aan de kant om af te laten koelen.
  2. Verwarm de oven voor op 150°C. Rol een derde van de marsepein uit en gebruik de onderkant van een bakvorm (20 cm) om een cirkel te snijden. Leg de overgebleven marsepein aan de kant voor later. Vet de bakvorm in. Klop de boter en suiker samen tot een romig geheel. Voeg de eieren, bloem, amandelen, het bakpoeder, het zesde deel van een citroen, gemengde kruiden en het vanille-extract toe. Meng tot een geheel. Voeg het afgekoelde fruit toe en de kersen in het geheel.
  3. Giet de helft van het beslag in de bakvorm. Bedenk met de schijf marsepein en giet de rest van het beslag in de bakvorm. Bak in twee uur gaar. Controleer of de cake gaar is door een tandenstoker in het midden erin te steken. Haal de cake uit de oven zodra de tandenstoker schoon uit de cake komt. Laat de cake een kwartier afkoelen in de bakvorm en zet daarna op een bakrooster om de cake volledig af te laten koelen.
  4. Bestrijk de bovenkant van de cake met abrikozenjam. Rol de helft van de overgebleven marsepein uit en gebruik de onderkant van de cake als vorm om nog een schijf uit te snijden. Leg de schijf bovenop de cake. Maak van de overgebleven marsepein elf ballen van gelijke grootte om de cake te versieren. Bestrijk de marsepein met een geklopt ei en leg de ballen in een cirkel op de cake. Zet de cake twee minuten onder de grill totdat de cake begint te karamelliseren, maar wees heel voorzichtig want marsepein verbrandt snel! Laat afkoelen en serveer.

Worteltaart van de paashaas


Zijn de eieren gevonden en ben je nu op zoek naar het perfecte lekkers? Dan moet je deze warme, kruidige en simpelweg heerlijke worteltaart proberen!


Ingrediënten

  • 175 ml plantaardige olie
  • 75 g natuurlijke yoghurt
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g lichte muscovado-suiker (Als alternatief kan er gekozen worden voor rietsuiker waaraan melasse is toegevoegd. Ook donkere basterdsuiker kan worden gebruikt, al zal de smaak anders zijn.)
  • 3 druppels Cinnamon Bark olie
  • ¼ theelepel verse nootmuskaat, fijngemalen
  • 200 g geraspte wortel
  • 100 g rozijnen
  • 100 g pistachenoten, fijngehakt
  • Glazuur
  • 100 g lichtgezoute boter
  • 200 g poedersuiker
  • 100 g roomkaas
  • 100 g fondant of marsepein
  • Oranje kleurstof


Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C, vet een bakvorm in en bedek met bakpapier. Klop de olie, yoghurt, eieren en vanille samen. Meng de bloem, suiker, Cinnamon Bark olie, nootmuskaat en een snuf zout in een kom.
  2. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. Voeg de wortels, rozijnen en de helft van de pistachenoten toe. Meng goed. Bak gaar in 1 uur en 10 minuten of totdat een tandenstoker schoon uit het midden van de cake komt. Laat de cake in de bakvorm afkoelen.
  3. Klop de boter en suiker samen tot een glad geheel om het glazuur te maken. Voeg de roomkaas toe en klop samen. Haal de cake uit de bakvorm, bestrijk met het glazuur en strooi de overgebleven pistachenoten over de cake. Maak de fondant of marsepein oranje van kleur. Maak er kleine wortels van en gebruik een tandenstoker om detail aan te brengen. Gebruik een paar pistachenoten als bladeren. Versier de cake met de wortels en serveer.