Preventief tegen hooikoorts

Je denkt waarschijnlijk, hooikoorts? Daar is het seizoen helemaal niet voor nu maar niets is minder waar! Mijn man heeft al jaren last van hooikoorts maar sinds wij de oliën inzetten en in januari al preventief starten met een probiotica kuur is hij volledig van zijn medicatie af.

Mensen die andere allergieën hebben, hebben vaak ook hooikoorts. Maar pollen zijn niet noodzakelijk de oorzaak van hooikoorts. Ons immuunsysteem speelt hier een belangrijke rol bij. Het immuunsysteem maakt histamine aan als er pollen binnendringen in je lichaam. Histamine is een stof in het darmkanaal, die onschadelijk is en vrijkomt bij allergische reacties. Het werkt als een neurotransmitter in het zenuwstelsel, en heeft ook een functie in het afweersysteem.

Maar als er al veel afvalstoffen aanwezig zijn in het lichaam en de darmflora niet in balans is en niet de juiste darmbacteriën bevat. Dan maakt de darm niet voldoende Histamine aan waardoor de heftige reactie op pollen of andere allergieën ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om de darmflora van binnenuit te herstellen, dit is niet van de één op andere dag over, je lichaam moet weer wennen aan de stoffen en Histaminegaan aanmaken.

Wij zijn hier nu 5 jaar mee bezig en de hooikoorts is nog wel aanwezig maar al lang niet meer in de heftigheid als toen en nog fijner! Hij is geen medicatie meer nodig en zet alleen de oliën hiervoor in (lees hier het artikel over deze oliën)

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, is een allergie voor het stuifmeel van grassen, bomen en planten die in bloei staan.

Bij contact met de pollen, kan je irritatie hebben aan je neus, mond, ogen en keel (luchtwegen).

De symptomen hiervan zijn:

  • niezen
  • jeukende ogen
  • jeukende neus
  • lopende neus
  • waterige ogen
  • verstopte neus

Welke mensen krijgen hooikoorts?

Mensen die andere allergieën hebben, hebben vaak ook hooikoorts. Maar pollen zijn niet noodzakelijk de oorzaak van hooikoorts. Ons immuunsysteem speelt hier ook een belangrijke rol bij; het kan namelijk erfelijk zijn. Het immuunsysteem maakt histamine aan als er pollen binnendringen in je lichaam. Histamine is een stof in het darmkanaal, die onschadelijk is en vrijkomt bij allergische reacties. Het werkt als een neurotransmitter in het zenuwstelsel, en heeft ook een functie in het afweersysteem.

Hooikoorts in…

Februari en maart: door allergie voor boomstuifmeel, want het is de bloeiperiode van de bomen.

Mei en juni: mensen die in deze maanden last hebben van hooikoorts zijn hebben een allergie voor grasstuifmeel. Dit komt omdat gras pas later in bloei staat.

Late zomer en herfst: klachten die in de late zomer en herfst voorkomen, kunnen verwijzen naar een allergie aan de sporen van schimmels; maar dit komt niet vaak voor.

In België heb je meestal te maken met allergieën voor:

  • graspollen,
  • berkenpollen,
  • kruidenpollen zoals: zuring, bijvoet, guldenroede, brandnetel en weegbree

Wat gebeurt er in je lichaam?

Een allergische reactie is vooral het resultaat van de activatie van het humorale afweersysteem. Tijdens de meeste allergische reacties wordt in het lichaam de antistof IgE aangemaakt. Bij goed weer gaan de planten voortplanten, en bij sommige planten worden pollen of stuifmeel aangemaakt. Die komen vrij en zitten in de lucht. Bij de mensen die hooikoorts hebben gaat hun immuunsysteem de pollen en het stuifmeel niet herkennen, waardoor het zich gaat verdedigen. De witte bloedcellen beginnen histamine aan te maken. Histamine zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden en opwarmen. Als je ziek bent of geïnfecteerd raakt, kan je sneller genezen. Maar dit gebeurt ook bij hooikoorts.

Is dit een ziekte van het immuunsysteem?

Als ons immuunsysteem reageert op niet-gevaarlijke stoffen, spreken we van een allergie. Het immuunsysteem reageert hier heftig op. Je kan zeggen dat het lichaam ‘in de war’ is. Het immuunsysteem activeert de antistof histamine, en hierdoor ontstaan allergische reacties. Deze antistof wordt geactiveerd wanneer er ‘schadelijke’ stoffen in het lichaam zitten. De antistoffen zorgen ervoor dat de stoffen uit het lichaam gaan. Dus wanneer er histamine aanwezig is, gaan de bloedvaten zich wijder maken. Als gevolg daarvan gaan de slijmvliezen opzwellen en wordt er meer slijm geproduceerd. De allergische reactie wordt dus veroorzaakt door histamine die wordt aangemaakt wanneer je lichaam hevig reageert op pollen.