Reuk therapie

Verlies van reuk en smaak door Corona

Toen de COVID-19 pandemie zich over de hele wereld verspreidde, werden verlies van reuk en smaak snel herkend als twee van de belangrijkste symptomen. 30-90 procent van de mensen met een corona-besmetting heeft verlies van reuk en smaak. Sommigen zijn niet eens ziek geweest.

Hoe kan het dat je door Corona niks of weinig meer ruikt?

Boven in je neus zitten receptoren (zenuwuiteinden). Die maken verbinding met geurmoleculen die je inademt. Bij zo’n verbinding ontstaat een signaal dat naar je hersenen gaat. Daar wordt het een geur of smaak die je kunt benoemen of herkennen. De nieuwste theorie is dat het corona virus zich vastzet op de ondersteunende cellen die om de geurreceptoren heen zitten, waardoor die niet goed meer werken.

Hoe kan het dat je door Corona niks of weinig meer ruikt? Boven in je neus zitten receptoren (zenuwuiteinden). Die maken verbinding met geurmoleculen die je inademt. Bij zo’n verbinding ontstaat een signaal dat naar je hersenen gaat. Daar wordt het een geur of smaak die je kunt benoemen of herkennen. De nieuwste theorie is dat het corona virus zich vastzet op de ondersteunende cellen die om de geurreceptoren heen zitten, waardoor die niet goed meer werken.

Bekijk ook hier het filmpje van Wesley op Één vandaag

Hoe kun je je reuk weer terugkrijgen na Corona?

Professor Patel van Stanford University helpt al 10 jaar mensen om hun reuk terug te krijgen. In een klinische proef van 2017 ontdekten Patel en een team van onderzoekers dat patiënten die een olfactorische training hadden gedaan met etherische oliën twee keer zoveel kans hadden om hun reukzin te verbeteren dan degene die dat niet deden. Dit komt omdat etherische oliën de neiging hebben om één duidelijke geurmolecule te hebben. Omdat de reukzenuw uniek is in de manier waarop hij zich direct door het geheugencentrum van de hersenen beweegt, hebben geuren een speciale manier om het geheugen op te roepen.

Hoe werkt deze reuktraining?

Je hebt 4 etherische oliën nodig: kruidnagel, eucalyptus, roos en citroen. Etherische of essentiële oliën zijn geconcentreerde extracten die 100% natuurlijk zijn. Om 1 liter citroenolie te produceren zijn 100 kilo vruchtenschillen nodig. Etherische oliën kunnen de reukzenuwen stimuleren en versterken blijkt uit onderzoek. Hoe hoger de concentratie van een geur, hoe sterker het signaal dat naar de hersenen wordt gestuurd.

Bestel hier je set in de webshop met 100% natuurlijke oliën….

Bij de set ontvang je een uitgebreide gebruiksaanwijzing om de therapie te kunnen toepassen.

Succesverhaal

Recent vroeg een cliënte om hulp die als gevolg van bestraling door borstkanker haar reuk en smaak was verloren. Ze doet een reuktraining thuis met de 5 etherische oliën. Ook chemotherapie en bestraling kunnen zorgen voor reuk- en smaakverlies. Na drie weken kon ze de geur van kaneel opnieuw ruiken. En tijdens het schoonmaken rook ze ineens de geur van azijn. Het ziet er naar uit dat haar reuk en smaak beginnen terug te komen. De reuktraining is gestart op 1 december en zal minimaal 3 maanden duren.