DIY Lippenbalsem maken

De dagen worden langzaam korter en de herfst/winterrecepten vliegen ons om de oren. Hoewel het weer zijn charme heeft, is dit ook wel het seizoen waarin de temperatuur terugloopt, de buien langer duren en de wind guurder wordt. Ik noem het de mijn-lippen-zijn-net-schuurpapier-periode. Om dat laatste wat te verminderen en op goede dagen zelfs te voorkomen, wordt het dus tijd om de lippenbalsem weer tevoorschijn te toveren.

Loop een willekeurige drogist binnen en er zijn lippenbalsems in overvloed. Wat ze vaak met elkaar gemeen hebben is dat ze op basis van minerale olie (parafinum liquidum) zijn. Toegegeven, dit ingrediënt beschermt je lippen tegen weer en wind. Maar is het je wel eens opgevallen dat als je conventionele lippenbalsem gebruikt, je deze na verloop van tijd steeds vaker en steeds meer moet gebruiken om hetzelfde effect (zachte lippen) te verkrijgen? Dat komt omdat minerale olie uitstekend in staat is vocht vast te houden; het sluit je huid als het ware af. In theorie is dat fantastisch, want het hele doel van lippenbalsem is immers het voorkomen van uitgedroogde lippen. In de praktijk houdt dat in dat je bij langdurig gebruik bepaalde vochtreguleringsprocessen verstoort, waardoor je lichaam zonder de minerale olie de vochtbalans in je huid niet meer zo goed kan regelen. Daardoor ga je nog meer smeren en de vicieuze cirkel is geboren.

Het goede nieuws is dat je lippenbalsem voor weinig geld zelf kunt maken, geheel aangepast aan jouw eigen wensen. Vandaag vertel ik hoe je dat doet.

Vind je een getinte lippenbalsem fijn, dan maak je ook dat in een handomdraai. Zelf heb ik eens geprobeerd lippenbalsem te maken met sap van rode bieten (want dat heeft een mooie diepe kleur), maar dat was niet bepaald een succes. Afgezien van het feit dat het goedje schift, zorgt het sap ervoor dat de lippenbalsem maar zeer kort houdbaar is.

Omdat er bij dit recept geen water komt kijken, maar enkel oliën en vetten is je lippenbalsem tot 1 jaar houdbaar. Mijn tip is dus om ineens een aantal blikjes te maken, zodat je genoeg hebt om de herfst en winter door te komen. Heb je te veel gemaakt, dan is dit ook een leuk cadeau voor familie en vriendinnen.