DIY Pijncrème maken

“Ik was een onhandig kind en stond vaak vol met blutsen en builen. Hierdoor kreeg ik meer dan eens het goedbedoelde advies ‘wrijf er eens over’. Ik vond dit niet bepaald een nuttig advies. Ik wilde dat de pijn weg was, en wel nu meteen.”

Het is misschien wat kort door de bocht, maar als je mensen met pijn – of het nu pijn na een val of operatie is, hoofdpijn of chronische pijn zoals artritis – vraagt wat ze willen, is het in feite hetzelfde als ik zoveel jaar geleden: pijn weg, nu.
Het idee dat wrijven over een pijnlijk lichaamsdeel helpt tegen pijn, is aannemelijk. We wrijven bijna instinctief over de huid boven een pijnlijke plek. Aanraken met een bepaalde frequentie kan men als aangenaam ervaren. Hoewel onderzoek aantoont dat wrijven kan helpen, is het nog een grote stap om te zeggen dat wrijven op zich nuttig is bij matige tot intense pijn.

Maar hoe zit het met het wrijven van een crème of gel op een pijnlijke plek? Er bestaat een hele reeks van deze producten. Sommige proberen de pijnlijke plek af te koelen, andere produceren een gevoel van warmte. Sommige bevatten medicatie, zoals ontstekingsremmers (NSAID’s), of capsaïcine, een bestanddeel uit pikante pepers. Sommige dienen om acute pijn te verlichten, andere zijn bedoeld voor chronische pijn.

Met de oliën uit je starterkit kan je heel makkelijk en fijn je eigen pijncrème maken. Je kan deze 3 tot 6 keer daags smeren op de pijnlijke plek.

Pas op met ogen en genitaliën. De variant in het recept is ook veilig voor het gebruik bij kinderen bij bijv. groeipijn. Wil je de pijnlijke plek ook verkoelen dan kan je nog 3 druppels peppermint toevoegen.

Deze laatste versie is veilig voor het gebruik vanaf 2 jaar oud.