Het belang van verdunnen

Waarom essentiële oliën verdunnen?

Bij topisch dagelijks gebruik (op de huid) is het verstandig essentiële olie te verdunnen. Etherische (essentiële) oliën zijn enorm geconcentreerd. Het mengen van een essentiële olie met een draagolie, zoals gefractioneerde kokosolie, verminderd de concentratie. Door de olie te verdunnen verlaag je het risico op huidirritatie en tegelijkertijd zorg je ervoor de je huid de olie beter opneemt.

Wat is een draagolie?

Draagoliën zijn plantaardige oliën met weinig tot geen geur die worden gebruikt om essentiële oliën te verdunnen. Ze zijn niet vluchtig zoals etherische oliën. Door etherische oliën in je huid te dragen, verdunnen draagoliën de olie. Dit betekent niet dat de olie minder effectief is. Integendeel, het betekent dat de etherische oliën beter in je huid kunnen worden opgenomen omdat ze niet zo snel verdampen. Verdunning is zelfs noodzakelijk voor bepaalde “hete” essentiële oliën en altijd een goed idee bij het gebruik van oliën bij kinderen of voor mensen met een gevoelige huid. Bij twijfel, altijd verdunnen.

Welke draagolie is het beste?
Er zijn heel wat verschillende soorten olie die je kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat het het beste is om een draagolie te gebruiken die 100% puur is (wij gebruiken altijd gefractioneerde kokosolie V-6 van Young Living). Op deze manier wordt het chemische profiel van de etherische olie behouden en lost de olie gemakkelijk op.

Welke verschillende draagoliën zijn er?

De V-6 draagolie van Young Living is volledig vrij van parabenen en andere toegevoegde stoffen.  Deze heerlijke basisolie van Young Living bevat gefractioneerde kokos-, druivenpit-, zoete amandel-, tarwekiem-, zonnebloem- en olijfolie. Tarwekiemolie bevat veel vitamine E en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
 
Het hydrateert de huid perfect, is lang houdbaar, maakt geen vlekken op kleding en verstopt de porien niet. De meest perfecte draagolie! Ook ideaal om in te zetten als massage olie. Inclusief handige pompdispenser.

Stoffen zoals boter, plantaardig bakvet en vaseline mogen niet als draagolie worden gebruikt, omdat ze niet goed opgenomen worden door de huid. Welke olie dan wel? Dit zijn de 5 meest voorkomende en goed verkrijgbare oliën.

1. Gefractioneerde kokosolie
Kokosolie bevat veel antioxidanten en vitamine E. Maar de dikke, ongeraffineerdere kokosolie die je in de supermarkt vindt, is niet zo handig voor aromatherapie omdat hij niet gemakkelijk door de huid wordt opgenomen. Gefractioneerd betekent dat de vetzuurketens uiteen zijn gevallen waardoor de olie vloeibaar blijft. Er wordt niets aan de olie zelf toegevoegd, hij is 100% puur. Dit geeft de olie een veel langere houdbaarheid en creëert een olie die niet-vettig, licht en beter is voor absorptie. Tevens is deze ook veilig voor inname door middel van capsules.

2. Zoete amandelolie
Zoete amandelolie is geschikt voor alle huidtypes en plaatselijke toepassingen en wordt vrij goed geabsorbeerd door de huid. Het heeft een licht nootachtige geur, maar niet overweldigend. Het is een olie om te gebruiken in de gezichtsverzorging omdat ‘hij helpt hydrateren. Houd er wel rekening mee dat hij niet geschikt is voor mensen met notenallergie, omdat deze olie vaak in dezelfde fabrieken wordt geproduceerd.

3. Jojoba olie
Ondanks dat het een olie wordt genoemd, is jojoba (uitgesproken als ho-ho-ba) eigenlijk een vloeibare was. Reukloos en goudgeel van kleur, jojoba is een andere populaire draagolie. Hij  is geweldig voor het haar en laat de huid gehydrateerd zonder veel zware glans. Het lijkt erg op de olie die je huid van nature produceert en kan goed zijn voor de vette huid.

4. Druivenpitolie
Deze olie is rijk aan linolzuur en is zeer vochtinbrengend, vooral voor de gevoelige huid. Je ziet deze olie vaak staan ​​op de ingrediëntenlijst van cosmetica. Het aroma is licht en zoet en het is helder van kleur. Het kan een goede draagolie zijn om te gebruiken bij onvolkomenheden.

5. Olijfolie
Hoewel het zwaar, olieachtig kan zijn en een sterkere geur kan hebben in vergelijking met de andere, is het voordeel van olijfolie dat het rijk aan vitaminen en mineralen is. Afhankelijk van de hoeveelheid en hoe verdund je de essentiële olie nodig hebt, kan olijfolie de geur overnemen.

De juiste verhouding

Als het gaat om het topisch (op de huid) gebruik van etherische oliën is het voor kinderen en mensen met een gevoelige huid vooral belangrijk om op te letten. Verdun oliën altijd in de volgende categorie wanneer je ze voor de eerste keer op je huid gebruikt.

Oliën in de categorie Gevoelig zijn:

 • Bergamot
 • Black Pepper
 • Basil
 • Eucalyptus
 • Fennel
 • Geranium
 • Ginger
 • Helichrysum
 • Lemongrass
 • Lime
 • Oregano
 • Peppermint
 • Thieves
 • Wintergreen

De rest van de oliën zijn bij volwassenen veilig om zo te gebruiken. Deze oliën zullen bij de meeste mensen geen gevoeligheidsreactie veroorzaken. Als je geen risico wilt nemen is het goed om olie een eerste keer te verdunnen met een draagolie en te kijken wat er gebeurt.

Wat moet je doen in geval van een reactie
Een reactie op een olie is zeldzaam, maar het gebeurt wel. Denk aan irritatie, jeuk of anderen vormen van gevoeligheid. Wanneer je een nieuwe olie probeert, probeer dan altijd wat uit door één druppel olie (met vijf tot tien druppels draagolie voor hete of gevoelige oliën) op een stukje huid op je onderarm. Check na één uur of je er op reageert (ook al is het zo dat áls je reageert, dat vaak binnen 10 minuten is). Houd gefractioneerde kokosolie bij de hand. Als je reageert, breng dan ruim kokosolie aan zodat je de olie verdunt. Gebruik géén water! Water en olie gaan niet samen.

Andere veiligheidstips

De citrusoliën (Bergamot, Grapefruit, Lemon, Lime, Tangerine en Orange) zijn lichtgevoelige oliën. Dat betekent dat ze je huid gevoeliger maken voor UV-straling en zonnebrand. Tot 12 uur na het aanbrengen van deze oliën moet je blootstelling aan direct zonlicht (in de zomer) of kunstmatige UV-stralen vermijden. Wil je de olie toch gebruiken? 

Kies dan voor aromatische gebruik (inademen/diffuser), neem ze in of gebruik ze op een stukje huid dat niet in de zon komt zoals de onderkant van je voeten

× Een vraag of afspraak plannen?